Werken in Australië

Om te kunnen werken in Australië heb je een Working Holiday Visum nodig. Zodra je dit visum hebt bemachtigd moet je binnen 1 jaar afreizen naar Australië. Let hierbij op dat je voldoende geld op je rekening hebt (3200 euro), anders mag je het land niet binnen. Ook belangrijk om te weten is dat je met dit visum maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever mag werken.

Je kunt thuis alvast beginnen met het zoeken naar werk of mogelijke plekken waar veel werk te vinden is zoals Sydney en Melbourne. Een aantal interessante banen in Australië zijn:

Au pair (Oppassen)

Een veel voorkomende vacature die je tegen zult komen als je zoekt naar werken in Australië is au pair werk. Je kunt hierbij voor een bepaalde periode voor de kinderen van een gezin zorgen met eten en onderdak. Een aantal websites die je hierbij kunnen helpen zijn:

Horeca

In de horeca zijn ook veel banen te vinden in Australië, zoals barista, serveerster of barman/-vrouw. Het handigste hiervoor is zelf langs de cafés en restaurants te gaan met een berg CV’s. Geef je CV af, maak een leuk praatje en met een beetje geluk mag je vrij snel ergens beginnen. Zelf heb ik hier succes mee gehad in Sydney, waar ik zelfs de gelegenheid heb gekregen om in het Sydney Opera House te mogen werken met NYE. Indien je al ervaring hebt in de horeca is dit iets wat je zeker moet proberen en is daarmee ook een pré bij veel horeca gelegenheden.

Farm work (Werken op een boerderij in Australië)

Het werken op een boerderij is vaak hard werken, maar je krijgt er wel wat meer voor terug. Daarnaast, indien je 3 maanden op een boerderij hebt gewerkt, kom je in aanmerking om nog een 2e jaar in Australië te blijven! Het seizoen van het jaar is hierbij erg belangrijk. Het kan dus zijn dat tijdens de periode dat jij naar Australië gaat, enkel bepaalde gewassen groeien. Een aantal handige websites om je hierbij te helpen:

Werken in een hostel in Australië

Als je geluk hebt, kun je in het hostel waar je verblijft soms ook een baantje vinden. Je mag dan ook vaak gratis in het hostel verblijven. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het schoonmaken van de kamers en badkamers, maar ook werk als receptionist of in de keuken.

In de bouw

Werken in de bouw is ook iets dat vaak voorkomt. Zelf heb ik in een metaalfabriek gewerkt waar ik regelmatig kon overwerken en dus flink wat geld heb kunnen verdienen. Ik had mij toen ingeschreven bij een uitzendbureau in Sydney. Om te mogen werken in de bouw moet je een White Card hebben. Deze kun je eventueel thuis al halen, anders kun je dit op locatie doen in de betreffende staat waar je je bevindt.

Geef niet op!!!

Het belangrijkste over het vinden van werk in Australië is, geef de hoop niet op. Ik heb zelf een geruime tijd gezocht naar werk, maar uiteindelijk is het gelukt. Zorg ervoor dat je voldoende geld meeneemt om de periode zonder werk te kunnen overbruggen en stap soms af van je voorkeuren. Indien je werk kunt krijgen op een boerderij waar je met je knieën in de modder zit, waardoor je weer langer in Australië kunt blijven, is dat misschien wel de moeite waard. Oh, en pas op voor de bananen boerderijen. In de bladeren kunnen wel eens grote spinnen verstopt zitten!